Delen:

Net zoals in Nederland moet je als verhuurder van een woning belastingaangifte doen voor de verhuur van de woning. Het gaat om inkomstenbelasting voor niet-Spanjaarden (IRNR). Heb jij jouw woning onlangs verhuurd? Ga dan op zoek naar een goede boekhouder, in het Spaans: gestoria, die jou hierbij kan helpen. Elk kwartaal draag je de  belastingen over de netto huurinkomsten af via een formulier. Je moet zelf het initiatief nemen om aangifte te doen en kunt dit zelf doen of via een boekhouder.

 

 

Wat is belangrijk om op te letten?

 

  • Bij verhuur, of dit nou tijdelijk is of voor langere tijd, betaal je 19% over de huurinkomsten aan de Spaanse belastingdienst (hacienda);

  • Kosten gemaakt voor de verhuurde woning zijn aftrekbaar. Denk hierbij aan onderhoudskosten, elektriciteit, water, onroerende zaak belastinge (IBI), milieubelasting (basura), en verhuurderskosten (professioneel verhuurdersbedrijf, kosten verhuurcontract, schoonmaakbedrijf, kosten voor promotie woning). Let op: de kosten zijn aftrekbaar in de verhouding dat je de woning verhuurt, dus bij verhuur gedurende 100 dagen is 50/365 van de kosten aftrekbaar;

 

Hoe werkt het?

 

Je kunt zelf, na installeren van een digitaal certificaat, aangifte doen.

 

Ons advies is om dit uit te besteden aan een boekhouder, oftewel gestoria. Na het autoriseren van deze instantie kan dit bedrijf de kwartaalaangifte voor jou verzorgen. En jou laten weten welke regels specifiek voor jou gelden, en welke kosten je fiscaal kunt aftrekken. Tenzij je voor een zeer prijzige Spaanse boekhouder kiest waarbij de kosten en baten wellicht minder in verhouding staat, haal je de investering er eigenlijk altijd uit. Niet alleen ben je ervan verzekerd dat de aangifte goed gaat en kloppend is, ook heeft de boekhouder vaak goede ideeën om de belasting die je moet betalen tot een minimum te beperken.

 

Woon jij aan de Costa Daurada en heb je een boekhouder nodig? Mail dan naar team@casalunya.com per wanneer je de eerste aangifte wilt doen, om welke woning het gaat en wat je precies zoekt. Wij brengen jou dan in contact met een boekhouder die jou hierbij kan helpen, en laten jou weten wat de tarieven zijn. Indien je geholpen wilt worden in het Nederlands dan is dat ook mogelijk.

Wij openen deuren voor je

Meer informatie ontdekken

Jouw high-end makelaar aan de Costa Daurada

Wil jij een woning kopen in Catalunya en heb jij dat nog nooit gedaan? Download hier het meest complete e-book met daarin alles wat je moet weten!