Delen:

De manier waarop we samen wonen en leven is aan het veranderen. Het aantal eenpersoonshuishoudens groeit, de steden worden groter terwijl we ondertussen meer behoefte hebben aan tijd doorbrengen in de natuur. Millenials brengen ook nieuwe trends in vastgoed met zich mee:  ze hechten minder waarde aan spullen (minimalisme) en meer aan ervaringen hebben en samenleven in community’s. Geen wonder dat coliving aan populariteit wint, ook in Spanje. 

Wat is co-living?

Co-living is een moderne vorm van gedeelde huisvesting voor gelijkgestemden om samen te wonen, te werken en tijd door te brengen. Het vindt plaats in hiervoor volledig ingerichte, speciaal ontworpen woonruimtes met als doel een inspirerende omgeving te creëren voor mensen om met elkaar in contact te komen. Denk aan een hostel, maar dan voor langere tijd en met meer services.
De grootste waarde van een co-living voor de huurders is de toegang tot de gemeenschap en tot de activiteiten die er worden georganiseerd. Denk bij aan sportzalen, zwembaden, yoga-ruimtes en activiteiten als filmavonden, samen koken en eten.

Vooral in de grote steden, waar het (werkende) leven soms best eenzaam kan zijn, is er een grote behoefte ontstaan aan co-living. De co-living trend speelt daarbij ook in de op de verstedelijking van de wereld (lees: minder ruimte om groot te wonen) en de groei van het aantal eenpersoonshuishoudens.

Explosieve groei eenpersoonshuishoudens

Het aantal eenpersoonshuishoudens is de laatste jaren erg gegroeid, en zal nog veel verder gaan groeien. Van de 2 miljard huishoudens wereldwijd zijn momenteel 300 miljoen eenpersoonshuishoudens. In Nederland is 36% van het totaal aantal huishoudens een eenpersoonshuishoudens. Deze groep bestaat  voornamelijk bestaat uit jonge studenten en werknemers. Ook in Spanje gaat het aantal eenpersoonshuishoudens flink stijgen. In 2035 zal daar maar liefst 3 van de 10 huishoudens een eenpersoonshuishouden zijn. Dat is een stijging van maar liefst 18,3% ten opzichte van dit jaar (2020).

Verstedelijking zet door

De wereld urbaniseert. In 1800 leefde slechts twee procent van de wereldbevolking in steden. In 1950 was dit percentage opgelopen tot dertig procent en in 2007 bereikten we een mijlpaal toen voor het eerst meer dan de helft van de wereldpopulatie in steden woonde. We zien vandaag de dag een versnelling van deze urbanisatie optreden: wekelijks komen er anderhalf miljoen stedelingen bij. Dit betekent dat in 2030 zestig procent van de wereldbevolking in stedelijke regio’s woont. Deze toename wordt niet alleen veroorzaakt door de natuurlijke groei van de bevolking, maar vooral doordat meer migranten zich in de steden vestigen. Deze versnelde groei van de stedelijke populatie stelt hogere eisen aan de infrastructuur in en rondom de steden en zorgt voor een grotere vraag naar bijvoorbeeld dienstverlening, waaronder Coliving en Living as a Service.

Succesvolle co-living initiatieven in Spanje

De co-living beweging is gestart in de Verenigde Staten. Voorbeelden van aanbieders in grote steden in de Verenigde Staten zijn The Collective en Starcity. Ook WeLive en Ollie timmeren hard aan de weg in de USA. In Spanje zijn er diverse coliving initiatieven in Madrid en in Barcelona.

WeLive

WeLive speelt sinds 2016 in op de co-living trend in de Verenigde Staten. Of je nu voor een paar nachten in New York verblijft of een onderkomen zoekt als digital nomad, WeLive biedt flexibele voorwaarden voor een tijdelijk onderkomen waar je je thuis voelt, hoe lang het verblijf ook duurt. Er wordt veel aandacht besteed aan het leven in community. Het platform speelt met deze co-living in op de markt voor jonge huurders, die een vrij bestaan nastreven waarin het niet draait om niet bezittingen maar ervaringen.

Ollie

Ollie is net als WeLive een co-living platform, voor wat zij noemen ´All inclusive living´. De leefruimtes zijn gemaakt in hotelstijl, met bijpassende services, en hebben gemeenschappelijke ruimtes en activiteiten die uitnodigen om samen te leven.

Excemre Madrid

Dit coliving project is ontstaan uit nood: studenten en young professionals vonden maar lastig een betaalbare en fijne woonplek in Madrid. Deze real estate agency koopt, verbouwt en verhuurt kamers in gedeelde appartementen. En beheert deze ook.

Becorp Barcelona

Becorp is een verhuurdersorganisatie in Barcelona die kamers aanbiedt met een gedeelde gemeenschappelijke ruimte. Verder hebben ze allerlei diensten inpandig: een coworking, gym, relax ruimte, concierge, zwembad, 24-uur security, een parkeerplaats, een fietsenhok en een wellnessruimte. Ook is er een supermarkt inpandig. Ik weet niet hoe het met jou zit als je dit leest, maar wij krijgen zin om opnieuw onze studententijd over te doen, maar dan onder de Spaanse zon.

Coliving Barcelona

Het is in Barcelona ook mogelijk om onderdeel te worden van een gemeenschap in een co-living. Dit kan al vanaf 350 euro per maand via het internationale platform Coliving. Voordeel van een woonruimte huren via coliving is dat de kamer of het appartement dat je huurt volledig gemeubileerd is, regelmatig wordt schoongemaakt en je toegang hebt tot de community. Oftewel, als je net in Barcelona aankomt en nog niemand kent dan is het de oplossing om nieuwe mensen te leren kennen.

Co-living: interessante markt voor vastgoedinvesteerders

Het platform Idealista organiseerde in 2019 Inmonext, een event waarin alles draaide om de toekomst van vastgoed. Luca Bovone, CEO van de Duitse firma Projects Co-living, liet weten wat coliving key zal zijn voor de toekomst van het internationaal ‘vastgoed’. Dit omdat deze manier van vastgoed ontwikkelen en verhuren antwoord geeft op de nieuwe behoeftes in de markt, een oplossing is voor de snelle bevolkingsgroei en ook een goed rendement biedt aan de investeerders. Millenials hechten meer waarde aan het delen van ervaringen, dan aan het hebben van veel spullen, zegt Bovone op basis van de onderzoeksresultaten die het bedrijf uitvoerde.

Toni López, directeur van het Spaanse vastgoed consultancybureau Forcadell , laat weten dat het co-living concept zich momenteel tussen de pionier en professionaliseringsfase bevindt in Spanje. En dat er met name initiatieven zijn in Madrid en Barcelona. Ze hebben onderzoek gedaan naar het profiel van huurders dat een co-living wenst.

Volgens Forcadell bestaat de groep huurders die zoekt in Spanje zoekt naar voor 70% uit werknemers, 17% uit young professionals die werk en studie combineren en voor 13% uit studenten. Ze zijn gemiddeld 32 jaar en zoeken een huurcontract voor 12 maanden in een grote stad.

Investeren in vastgoed van de toekomst in Catalonië

Investeren in vastgoed in Spanje hoeft niet extreem duur te zijn, zoals wij eerder al schreven.
Onze hometown Tarragona is een stad waarin ook veel eenpersoonshuishoudens zijn, waaronder veel studenten. In 2017 schreven zich 8.515 studenten in voor het academisch jaar in Tarragona. Ook zijn er veel seizoensarbeiders, werkzaam in de toeristenbranche, de fabrieken en Port Aventura. En die zoeken allemaal een tijdelijke woning. Genoeg vraag naar tijdelijke huur dus.

Heb je naar aanleiding van dit artikel een vraag over coliving in Spanje of Catalonië? Wil je graag investeren in vastgoed van de toekomst, maar weet je nog niet zo goed waar, en hoe? Laat het ons weten. Wij adviseren je graag.

Bronnen gebruikt voor dit artikel:
Forcadell
Idealista.com
PWC.nl
Coliving.com
– Proyección de Hogares 2020-2035′ del Instituto Nacional de Estadística (INE) ine.es

Wij openen deuren voor je

Meer informatie ontdekken

General

Sant Jordi

Sant Jordi, ook wel bekend als Saint George, is een veel gevierde feestdag in Catalonië, Spanje. Op 23 april wordt de dag gevierd. Sant Jordi

➥ MEER LEZEN

Jouw high-end makelaar aan de Costa Daurada

Wil jij een woning kopen in Catalunya en heb jij dat nog nooit gedaan? Download hier het meest complete e-book met daarin alles wat je moet weten!