Een woning kopen aan de Costa Dorada

Woning kopen aan de Costa Dorada

‘Ik wil een woning in Spanje, kun je mij daarbij helpen?’

Die vraag krijgen wij dikwijls. 

De eerste hulp die wij bieden is: kijk even op de kaart. Spanje is erg groot. Waar wil je precies wonen? In de bergen? Bij de zee? In een gebied wat toeristisch is? Of juist lokaal is gebleven? Waar je het hele jaar in zee kunt zwemmen of waar de winters ook nog aanvoelen als winter?

Kortom: bedenken waar in Spanje je een tweede huis wilt of wilt gaan wonen dat doe je niet ‘even’. Daar gaat een oriëntatie aan vooraf. Of, in het geval van sommigen, is het een gevoel. Een kleine, mogelijk, onverwachte crush.

Als jij, net als wij, gek bent op Catalonië en de Costa Dorada, lees dan verder.

woning kopen

Vrijstaande woning in Creixell


Daarom de Costa Dorada!

Deze kust begint dus onder de provincie Barcelona, vanaf Cunit en Calafell, via de stad Tarragona tot aan de delta van de rivier Ebro.  

Letterlijk vertaald betekent het de gouden kust, afgeleid van het goudgele zand dat je overal kan vinden. Het is één van de mooiste kuststroken van heel Spanje. En op veel plekken nog heel ongerept én lokaal. Met uitzondering van La Pineda en Salou, de meest toeristische kustplaatsen aan de costa.

Voor wie houdt van lekker eten, wandelen langs het strand of in de bergen, culturele uitstapjes maken en avontuurlijke sporten hoeft zich in Catalonië en aan de Costa Dorada niet te vervelen.

Natuurliefhebbers zullen blij verrast worden door de ongerepte natuur van de Costa Dorada en in het bijzonder van de Delta de l’Ebre (de Ebro Delta).

Enkele voordelen van de Costa Dorada:

  • Prijzen van woningen, het leven, en genieten zijn hier relatief goedkoop ten op zichten van andere costa’s;
  • De Costa Dorada heeft in tegenstelling tot de Costa Brava lange zandstranden die vaak minder toeristisch en druk zijn, maar net zo gezellig;
  • Prachtige baaien en zandstranden en azuurblauwe zee. Het is het hele jaar door zonnig en je kunt van mei tot en met november naar zee;
  • In zee en naar het strand van mei tot en met november;
  • Het hele jaar door zonnig;
  • Europa’s beste campings en sterrenrestaurants aan zee.
1 dag in tarragona

Tarragona

woning kopen

Dit moet je regelen voor aankoop van de woning

Er zijn een aantal zaken die noodzakelijk zijn voor de aankoop van een woning en die je van tevoren moet regelen en waar je rekening mee moet houden.

 

Financiering

 

Goed om scherp te hebben wat de maximale prijs is die je wilt betalen voor jouw (tweede) woning in Spanje. En hoeveel je per maand kunt en wilt betalen aan hypotheeklasten.

Heb je hulp nodig bij het financieren van jouw woning? Wij hebben een uitgebreid netwerk van hypotheekprofessionals (in Spanje & in Nederland) die jou hierbij kunnen helpen. 

 

Belastingen bij aankoop

 

Houd in je berekening rekening met ongeveer 10% overdrachtsbelasting. Hoeveel dit precies hangt af van de regio waar je de woning koopt. 

De belasting waarmee je te maken krijgt bij aankoop van een woning in Spanje zijn:

– IVA (BTW)

– AJD (Actos Jurídicos Documentados)

– ITP (Impuesto sobre Transmisiones Patrimoniales)

 

Het NIE-nummer

 

Het NIE nummer is een Spaans fiscaal identificatienummer en je hebt het nodig voor de aankoop van jouw woning. Het NIE-nummer (Número de Identificación de Extranjero) nummer is eigenlijk hetzelfde als het Nederlandse BSN nummer. Daarom geldt ook dat je het NIE nummer maar één keer in je leven hoeft aan te vragen. Alleen kan je in Spanje dus echt niet zonder. Voor alle officiële handelingen heb je een NIE nummer nodig. Voorbeelden hiervan zijn:

  • Aankoop en verkoop van onroerend goed;
  • Het aangaan van een huurcontract;
  • Een arbeidsovereenkomst;
  • Het aanschaffen van een telefoonabonnement, bestellingen online en aankopen boven de 2000 euro.

 

 Spaans bankrekening

 

Een bankrekening openen in Spanje is nodig om een woning te kopen in Spanje. Ook al heb je geen hypotheek nodig, of financier je de woning via een lening in Nederland, dan nog is een Spaanse bankrekening een must. De reden? Bij de notaris moet het bedrag worden overgemaakt vanaf een Spaanse bankrekening. Hoe open je een bankrekening en welke bank kies je? In dit blog helpen we je op weg. 


Het aankooptraject: van eerste bezichtiging tot sleuteloverdracht

Bezichtigingen plannen

 

Laat de makelaar ook weten wanneer je in de buurt bent voor een ontdekkingsreis. In het geval van een woningbezichtiging, laat de makelaars ruim op tijd weten wanneer je komt en hoe laat je de afspraak wilt. Dat voorkomt dat je tijdens jouw bezoek maar de helft van de woningen kunt bekijken die je eigenlijk had willen bezichtigen. Het kan zijn dat de eerste woning die je bekijkt meteen degene is die je wilt kopen, maar normaliter gaan er veel meer bezichtigingen aan vooraf.

Spreek je trouwens geen Spaans? Vraag dan of er een mogelijkheid is om een Engelssprekende agent te spreken. Of zoals in ons geval zelfs Nederlands. Dit maakt dat de afspraak een stuk duidelijker (en makkelijker) kan verlopen.

 

Tips voor een goede bezichtiging

 

Een huis kopen gaat om een grote beslissing én om veel geld. Belangrijk dus dat je precies weet wat voor vlees je in de kuip hebt! Zorg er dus voor dat je altijd goed voorbereid een huis gaat bezichtigen én dat je doorvraagt. Liever te veel dan te weinig.

 

Een bod doen

 

Bij prijsonderhandelingen is het van belang ‘aan te voelen’ hoe hoog de nood is en tot hoever je de prijs naar beneden kan krijgen.
Interesse om voor jou te laten onderhandelen? Laat het ons weten, wij kunnen jou hierbij helpen. Wij kennen de lokale prijzen, kunnen zien hoe lang de woning al te koop staat en voeren de onderhandeling in de Spaanse taal.

 

Reservering van de woning

 

Na de acceptatie van het bod zal de makelaar de woning voor jou reserveren. Sommige makelaars vragen hiervoor een reserveringsbedrag, bijvoorbeeld 1000 euro. De woning is in deze fase nog niet officieel aan jou verkocht, maar alle partijen spreken de intentie uit om een tijdelijk koopcontract (contrato de arras) op te stellen. Wanneer deze eenmaal is getekend door alle partijen en de aanbetaling van 10% is gedaan, dan wordt de woning uit de verkoop gehaald.

 

Contrato de arras: de onderhandse verkoopovereenkomst

 

Een contrato de arras is een onderhandse verkoopovereenkomst. Je kunt het zien als een privécontract tussen de eigenaar van een woning en de koper. Door betaling van een voorschot reserveert de koper de woning en laten alle partijen zien dat ze de verkoop willen ondertekenen bij de notaris. Als koper betaal je een voorschot. Daarnaast wordt er zowel aan de kopende als de verkopende partij voorwaarden vastgesteld waaraan iedereen moet voldoen.

 

 Ondertekenen bij de notaris

 

Bereid je voor op ondertekening bij de notaris. Laat je goed voorlichten over de in te houden bedragen op de aankoopprijs, de betalingen via de bankcheques etc. Huur indien nodig een vertaler of (aankoop)makelaar in om jou te begeleiden tijdens de notariële woningoverdracht. Niet alle notarissen en makelaars spreken Engels, en het is belangrijk om zeker te zijn dat alles klopt.

dag in tarragona


E-Book "Woning kopen"

Op deze pagina kan je al best wat informatie vinden over een een woning kopen aan de Costa Dorada. Toch kunnen wij ons voorstellen dat je bij zo’n grote stap in je leven alles wil weten en zo goed mogelijk voorbereid wil zijn. Daarom hebben wij al onze kennis, die wij door de jaren heen hebben opgebouwd, in een e-book verwerkt. 

Dus wil je zo goed mogelijk voorbereid zijn en alles weten over een woning kopen aan de Costa Dorada? Download dan vooral het e-book. En ga met een gerust gevoel het avontuur aan van een woning kopen.

Heeft u vragen of wilt u ons ontmoeten?

Jouw high-end makelaar aan de Costa Daurada

Wil jij een woning kopen in Catalunya en heb jij dat nog nooit gedaan? Download hier het meest complete e-book met daarin alles wat je moet weten!