Bezichtigingen plannen
Laat de makelaar ook weten wanneer je in de buurt bent voor een ontdekkingsreis. In het geval van een woningbezichtiging, laat de makelaars ruim op tijd weten wanneer je komt en hoe laat je de afspraak wilt. Dat voorkomt dat je tijdens jouw bezoek maar de helft van de woningen kunt bekijken die je eigenlijk had willen bezichtigen. Het kan zijn dat de eerste woning die je bekijkt meteen degene is die je wilt kopen, maar normaliter gaan er veel meer bezichtigingen aan vooraf.
Spreek je trouwens geen Spaans? Vraag dan of er een mogelijkheid is om een Engelssprekende agent te spreken. Of zoals in ons geval zelfs Nederlands. Dit maakt dat de afspraak een stuk duidelijker (en makkelijker) kan verlopen.
Tips voor een goede bezichtiging
Een huis kopen gaat om een grote beslissing én om veel geld. Belangrijk dus dat je precies weet wat voor vlees je in de kuip hebt! Zorg er dus voor dat je altijd goed voorbereid een huis gaat bezichtigen én dat je doorvraagt. Liever te veel dan te weinig.
Een bod doen
Bij prijsonderhandelingen is het van belang ‘aan te voelen’ hoe hoog de nood is en tot hoever je de prijs naar beneden kan krijgen.
Interesse om voor jou te laten onderhandelen? Laat het ons weten, wij kunnen jou hierbij helpen. Wij kennen de lokale prijzen, kunnen zien hoe lang de woning al te koop staat en voeren de onderhandeling in de Spaanse taal.
Reservering van de woning
Na de acceptatie van het bod zal de makelaar de woning voor jou reserveren. Sommige makelaars vragen hiervoor een reserveringsbedrag, bijvoorbeeld 1000 euro. De woning is in deze fase nog niet officieel aan jou verkocht, maar alle partijen spreken de intentie uit om een tijdelijk koopcontract (contrato de arras) op te stellen. Wanneer deze eenmaal is getekend door alle partijen en de aanbetaling van 10% is gedaan, dan wordt de woning uit de verkoop gehaald.
Contrato de arras: de onderhandse verkoopovereenkomst
Een contrato de arras is een onderhandse verkoopovereenkomst. Je kunt het zien als een privécontract tussen de eigenaar van een woning en de koper. Door betaling van een voorschot reserveert de koper de woning en laten alle partijen zien dat ze de verkoop willen ondertekenen bij de notaris. Als koper betaal je een voorschot. Daarnaast wordt er zowel aan de kopende als de verkopende partij voorwaarden vastgesteld waaraan iedereen moet voldoen.
Ondertekenen bij de notaris
Bereid je voor op ondertekening bij de notaris. Laat je goed voorlichten over de in te houden bedragen op de aankoopprijs, de betalingen via de bankcheques etc. Huur indien nodig een vertaler of (aankoop)makelaar in om jou te begeleiden tijdens de notariële woningoverdracht. Niet alle notarissen en makelaars spreken Engels, en het is belangrijk om zeker te zijn dat alles klopt.