Een woning verkopen aan de Costa DoradaE-Book "Woning verkopen"

Op deze pagina kan je al best wat informatie vinden over een een woning verkopen aan de Costa Dorada. Toch kunnen wij ons voorstellen dat je bij zo’n grote stap in je leven alles wil weten en zo goed mogelijk voorbereid wil zijn. Daarom hebben wij al onze kennis, die wij door de jaren heen hebben opgebouwd, in een e-book verwerkt. 

Dus wil je zo goed mogelijk voorbereid zijn en alles weten over een woning verkopen aan de Costa Dorada? Download dan vooral het e-book. En ga met een gerust gevoel het avontuur aan van een woning verkopen.

 

Woning verkopen aan de Costa Dorada

 

Als je een huis hebt in Catalonië dan heb je geluk. Veel mensen zijn op zoek naar een huis op een plek waar de zon altijd schijnt, azuurblauwe stranden, ongerepte natuur, vriendelijke mensen en een uitstekende gastronomie. 

Dus je hebt besloten dat je een woning verkopen gaat, maar waar begin je nou?
Het is niet iets wat je elke dag doet. En misschien vormt de Spaanse en Catalaanse taal ook een drempel om dit te doen, of om de juiste partij te vinden die jou daarbij helpt.

Ons advies: zoek een makelaar die om jou geeft en die zo transparant mogelijk is over de kosten, de te volgen stappen, en vooral: die jou vertrouwen geeft. Oftewel die de beste partner is in jouw doel: zo snel mogelijk de woning verkopen, en het meeste uit je woning halen!

woning verkopen

Woning verkopen in Spanje: deze documenten heb je nodig

Onderhoud, behoefte aan een groter of kleiner huis, overlijden, (r)emigeren, een echtscheiding, te weinig gebruik maken van de (tweede) woning: dit zijn een aantal redenen waarom mensen besluiten hun woning te verkopen. Je kunt ervoor kiezen om dit zelf te doen (particular a particular), of via een makelaar. Dit zijn de documenten die je nodig hebt bij de verkoop van jouw woning in Spanje.

 Benodigde documentatie

 • Documento Nacional de Identidad (DNI of NIE) : jouw eigen NIE nummer (of DNI). 

 

 • Nota simple registral del inmueble.  Dit is een ´up to date´ uittreksel van de eigendomsakte volgens het Registro de la Propiedad. Dit is de Spaanse benaming voor kadaster, ook wel bekend als Spaans woningenregister, eigendomsregister of eigendommenregister. Een nota simple kan worden opgevraagd bij het Spaanse eigendommenregister, dit doet de makelaar indien je deze niet in bezit hebt.

 

 • Certificado de eficiencia energética y su etiqueta correspondiente. Energie-efficiëntiecertificaat en bijbehorend etiket. Het energie-efficiëntiecertificaat is sinds 2013 verplicht, zowel voor de verkoop als voor de verhuur van een woning. Dit document dient om de energieklasse van het onroerend goed aan te geven. Heb je de woning voor 2013 gekocht en ben je niet in het bezit van een dergelijk certificaat? Zoek dan een architect of ingenieur om de inspectie te doen en het certificaat voor jou op te maken. Dit duurt ongeveer 5 dagen. 

 

 • Título de propiedad o escritura de compraventa. Eigendomsakte of akte van verkoop. In dit document wordt de huidige eigenaar van het onroerend goed vermeld zoals ingeschreven in de Registro de la Propiedad. Mocht je de escritura niet kunnen vinden, dan geldt de inschrijving in de registro ook.
 • Certificado del último recibo del IBI anual (Impuesto sobre Bienes Inmuebles). Oftewel de laatste IBI-afrekening (onroerende goed belasting) door jou ontvangen en betaald.

 

 • Certificado de la comunidad de propietarios. Woon je met meerdere mensen in een appartement? Dan is er sprake van VvE en bijbehorende kosten. Zorg ervoor dat je alle kosten hebt betaald en vraag dan aan de administrador de fincas (de beheerder) om dit te bevestigen middels een certificaat.

 

 • Certificado de deuda pendiente, certificaat van de resterende hypotheekschuld, op te vragen bij de bank. Cédula de habitabilidad. Dit document is een het bewoonbaarheidscertificaat . Een administratief document dat bevestigt dat een woning voldoet aan de basisvoorwaarden voor bewoning. Het is een soort identiteitskaart van de woning en een document verplicht om mee te nemen naar de notaris wanneer je jouw woning in Catalonië verkoopt.

 

 • ITE (Inspección Técnica de Edificios) is een Technische Inspectie van Gebouwen, d.w.z. een rapport dat zegt dat de woning stand houdt. Dit is verplicht in diverse Spaanse regio´s bij woningen die meer dan 20 jaar oud zijn.  Zie een ITE als een soort APK, de woning moet de ITE passeren om verkocht kunnen worden. Is hier sprake van bij jouw woning dan zal de makelaar jou hierop wijzen. 
 •  

Woning verkopen: de meest voorkomende fouten

De meeste mensen die een huis verkopen in Spanje doen dat niet elke dag. Logisch ook, want waarom zou je als je geen makelaar bent. Als makelaar zien wij natuurlijk heel veel woningen die te koop staan op, bijvoorbeeld, Idealista. Doordat je in Spanje ook je eigen woning op de platformen kunt zetten, komen we nogal wat fouten tegen. De meest gemaakte fouten hebben wij op een rij gezet, zodat jij die niet hoeft te maken.

 

1. Foto’s

 

Het is begrijpelijk dat de foto’s die jij met je mobiel maakt er anders uitzien dan de foto’s die door een professionele fotograaf gemaakt worden. Toch zijn er wel een paar dingen waar je op kunt letten als je de foto’s maakt. Sommige punten klinken gek, maar als we ze niet tegen waren gekomen hadden ze hier ook niet bijgestaan.

 

 • Zorg dat de woning schoon is;
 • Hoe minder persoonlijke items, hoe beter;
 • Zorg dat er geen andere mensen op de foto staan;
 • Probeer de foto’s zo breed mogelijk te maken. Een tip hiervoor is om zelf in een hoek in de kamer te gaan staan en de foto vanuit hier te maken.

 

2. Geen marktconforme prijs

 

We snappen dat je de woning voor zoveel mogelijk wil verkopen. Maar bij een huis verkopen in Spanje komt meer kijken. Om te beginnen is de woningmarkt niet zo verhit als in Nederland. Vergelijk het daarom ook niet met elkaar. Ten tweede is het niet verstandig de prijs te baseren op wat je in de woning hebt geïnvesteerd. Wij snappen waar dat vandaan komt, je wil natuurlijk het liefst je woning zo verkopen dat je die investeringen terug verdient. Toch is het ook belangrijk dat de prijs wel marktconform is.

 

3. Maak jouw woning zo aantrekkelijk mogelijk

 

Misschien denk je: de kopers van mijn woning kunnen zelf ook wel de muur even wit verven na aankoop. Begrijpelijk, vooral als je daar geen tijd en zin in hebt. Of geen geld aan wilt besteden. Maar niet helemaal hoe het werkt als je de woning zo goed en snel mogelijk wil verkopen. Besef je dat veel kopers geen zin hebben om te klussen. Vooral niet in een land waar ze de taal niet spreken en nog niemand kennen. Dus hoe mooi jouw huis ook, als de keuken, of badkamer gedateerd is, of de woning slecht is onderhouden, dan kan dit een dealbreaker voor ze zijn. Terwijl het voor jou wellicht een kleine moeite is.

 

4. Verkeerde makelaar

 

Het allerbelangrijkste om op te letten is of de makelaar wel betrouwbaar is. Ook is het handig om een internationale makelaar te hebben, vooral als je de Spaanse taal niet helemaal onder de knie hebt. Internationale makelaars praten meestal goed Engels en als je geluk hebt zelfs Nederlands. Daarbij komt ook nog eens dat een internationale makelaar een grotere doelgroep heeft. Ook is het fijn om zelf een goed gevoel te hebben bij de makelaar, je verkoopt namelijk niet zo maar iets.

 

5. Niet zichtbaar

 

Een huis verkopen in Spanje kan je natuurlijk zelf doen, zoals we aan het begin van deze blog ook al genoemd hebben. Dit resulteert in heel veel woningen op de woningplatformen. Het kan moeilijk zijn om tussen al die woningen, jouw eigen woning zichtbaar te maken. Daarom raden wij het zeker aan om een makelaar in handen te nemen. Niet omdat wij zelf een makelaarsbedrijf zijn, maar vooral omdat wij de voordelen weten. Zo krijg je meer zichtbaarheid doordat je op hun website, sociale media en woningplatformen komt te staan!

Woning verkopen met Casalunya

Soms kan  woning kopen of  een woning verkopen een ingewikkeld proces zijn. Daarom bieden wij altijd transparantie en informatie van goede kwaliteit. Wij willen dat je ons vertrouwen kunt. Zodat jij in staat bent de beste beslissing te nemen. Wij verheugen ons om jou te begeleiden op het avontuur dat een woning verkopen is. 

woning verkopen

Vertrouw jij ons om jouw woning te verkopen?

Met ons samenwerken betekent dat je kunt rekenen op de beste service. Wij werken zeer professioneel en zetten onze onze tijd, energie en vakmanschap zo goed en snel mogelijk te verkopen. Wij ontzorgen jou hierbij compleet. Maar het is en blijft een teamprestatie, it takes two to tango! Op deze pagina leggen wij onze manier van werken uit. Spreekt dit jou aan? Neem gerust contact met ons op.

 
1. Intake over jouw verkoopwens

Wat is jouw woning waard? Woon je nog in de woning? Wanneer wil je verhuizen? Ken je de fiscale regels? Ben je bereid te investeren in de woning om het beter te verkopen? Al deze vragen zullen wij stellen tijdens onze eerste afspraak. Wij leggen duidelijk uit hoe wij werken en wat onze tarieven zijn bij de verkoop van jouw woning. Zodat het duidelijk is voordat we aan de slag gaan.

 

2. Waardebepaling vastgoed

Het liefst vraag je een miljoen voor jouw woning. En misschien is jouw vastgoed dat ook écht waard. Maar misschien ook niet. Wij kunnen de waarde van jouw woning vrijblijvend voor jou bepalen. Wij weten wat de beste prijs is voor een goede en snelle verkoop. Laat ons weten waar jouw woning staat en per wanneer je deze wilt verkopen, dan plannen we een bezoek in met als doel de waardebepaling.

 
3. Jouw woning laten stralen

Er is geen tweede kans om een eerste indruk te maken. Zo werkt het met mensen en zo gaat het ook met huizen. En soms zijn het de kleine veranderingen die het verschil maken. Daarom geven wij jou hiervoor ook home staging tips. Zodat jouw woning er geweldig uitziet wanneer we het op de markt zetten. Jij kiest zelf hoeveel je wilt investeren om je huis sneller en beter te verkopen.

 
 
4.De juiste koper aantrekken
 

Jouw woning is heel speciaal voor jou. Om het speciaal te maken voor iemand anders, moet je de aandacht trekken van potentiële kopers. Wij stellen voor iedere woning een marketingplan op maat op, zodat jouw woning niet onopgemerkt blijft. Naast een professionele fotoshoot, brengen wij jouw vastgoed in Spanje en daarbuiten onder de aandacht.

 
5. Het overtuigen van de koper

Niet zomaar iedereen kan je woning bezoeken. Wij hebben onze technieken om te weten of iemand serieus interesse heeft. Omdat wij behalve Nederlands ook Spaans, Catalaans, Engels, Frans en Duits spreken kunnen wij potentiële kopers zich extra thuis laten voelen in jouw woning. Wij leiden hen rond in hun moedertaal. Zodra iemand jouw woning wil kopen, zorgen wij ervoor dat iedereen tevreden is met de voorwaarden, de prijs, en de datum van verkoop. Kortom: wij zorgen voor een goede deal, voor alle partijen.

 
6. Na de verkoop

Voordat je naar de notaris gaat, ontvang je al een reservebedrag, zoals staat in het contract voor de aanbetaling. Op de dag van de verkoop, bij de notaris, ontvang je de rest. Wij zullen proberen de dag van de verkoop zo aangenaam mogelijk voor jou  te maken. Wij gaan nergens heen na de verkoop. Bij fiscale of praktische vragen helpen wij jou met alles wat je nodig hebt.

woning verkopen

Heeft u vragen of wilt u ons ontmoeten?

Jouw high-end makelaar aan de Costa Daurada

Wil jij een woning kopen in Catalunya en heb jij dat nog nooit gedaan? Download hier het meest complete e-book met daarin alles wat je moet weten!