Delen:

Het afsluiten van een hypotheek in Spanje is momenteel mogelijk onder zeer aantrekkelijke voorwaarden. De meeste banken in Spanje bieden variabele rente aan, die wordt bepaald op basis van de Euro Interbank Offered Rate (Euribor). Dit is een rentetarief waartegen Europese banken elkaar onderling geld lenen. Omdat de Euribor  momenteel zeer laag staat wordt de hypotheekrente van hypotheken een stuk goedkoper. Dit geldt overigens enkel voor fiscaal ingezetenen van Spanje. Als (nog) niet in Spanje woont en werkt dan betaal je nog steeds een hoger rentetarief voor een hypothecaire lening. 

Rente voor afsluiten hypotheek in Spanje historisch laag

Dit jaar is de Euribor opnieuw geëindigd in een daling, in augustus 2021 op -0,498%. Dit is historisch laag. In september 2009 bijvoorbeeld was er nog sprake van een Euribor van 5,2%. 

Dankzij deze daling, de derde op rij, is het voor wie een Spaanse hypotheek heeft die jaarlijks herzien mag worden een goed moment om te kijken of het aflossingsbedrag verkleind kan worden. 

Voor een gemiddelde lening (voor een bedrag van ongeveer 120.000 euro over 20 jaar met een verschil van Euribor + 1%) zal de besparing ongeveer 7 euro per maand bedragen of, met andere woorden, ongeveer 86 euro per jaar. Het rentepercentage kan zelfs nog met diverse percentages verlaagd worden als je aan bepaalde financiële voorwaarden voldoet. Een automatische salaris- of pensioenstorting, een bepaald minimaal gemiddeld banksaldo, de automatische incasso van facturen van servicebedrijven, en het afsluiten van een levens- en inboedelverzekering kunnen allemaal in je voordeel werken.

Percentages hypothecaire leningen blijven voorlopig gunstig

Deskundigen verwachten dat de Euribor tot ten minste 2024 negatief kan blijven. Dankzij de maatregelen van de Europese Centrale Bank (ECB) om de economie en de prijzen in de eurozone te stimuleren, staan de rentetarieven in Europa al bijna vijf en een half jaar op een laagterecord van 0,0%. 

Als je nog geen vaste inwoner van Spanje bent en niet gezien wordt als een fiscaal ingezetene, dan gelden er hogere rentetarieven dan voor fiscale residenten. Dat is zo´n +1,50% tot +2,00%.

Bron: Banco de España 

Meer lezen

Hypotheek tweede huis in Spanje: hier moet je op letten

Belastingregels voor jouw tweede woning verhuren in Spanje

Spaanse woningmarkt 2021: veel kansen voor kopers

 

Wij openen deuren voor je

Meer informatie ontdekken

General

Sant Jordi

Sant Jordi, ook wel bekend als Saint George, is een veel gevierde feestdag in Catalonië, Spanje. Op 23 april wordt de dag gevierd. Sant Jordi

➥ MEER LEZEN

Jouw high-end makelaar aan de Costa Daurada

Wil jij een woning kopen in Catalunya en heb jij dat nog nooit gedaan? Download hier het meest complete e-book met daarin alles wat je moet weten!