Korting vermogenswinstbelasting niet-residenten (IRNR) verkoop woning in Spanje

Geschreven door:

Deel deze blog met anderen:

Hoera, jouw woning in Spanje is verkocht. Ook bij de lokale gemeente én de Spaanse belastingdienst klinkt gejuich, want zij krijgen weer wat extra inkomsten. Jij betaalt hen de lokale verkoopbelasting plusvalia municipal (gemeentelijke belasting). Hoeveel dat is dat verschilt per gemeente. Ook moet je vermogenswinstbelasting betalen van 19%.

 

 

Hoe zit het precies?

 

 

  • Ben je niet-resident in Spanje? Dan wordt er op moment van verkoop bij de notaris 3% ingehouden om aan de Spaanse fiscus af te dragen. Deze betaling heeft het karakter van een borgstorting (zodat verkopers niet onder de belasting uit kunnen komen door met de noorderzon te vertrekken). Als niet residente verkoper heb je dan een aantal maanden de tijd om de definitieve aangifte in te dienen. Als de definitieve belasting hoger is dien je het verschil bij te betalen, maar als deze lager is kun je het verschil terugvorderen;

  • Een rekenvoorbeeld. Je verkoopt jouw woning voor 100.000 euro aan overdrachtswaarde. Je hebt de woning voor 75.000 euro gekocht. Dat betekent een meerwaarde (vermogenswinst) van 25.000 euro. Je betaalt hierover 19%, oftewel: 4750 euro. Op de dag van de verkoop houdt de Spaanse fiscus automatisch 3% IRNR in, 3000 euro in dit geval. Om fiscale korting te krijgen op dit bedrag, dien je via jouw Spaanse boekhouder de kosten in die je hebt gemaakt, zowel bij de aankoop als bij de verkoop.  Grote kans dat het uiteindelijke bedrag dat je betaalt een stuk lager uitvalt hierdoor. In dit geval ca. 1750 euro, waardoor je dus geld terugkrijgt van de agencia tributaria.

 

  • Zoals net al uitgelegd, mag het verschil tussen de verkoop en aankoopprijs mag verminderd worden met directe kosten zoals de overdrachtsbelasting, notariskosten (bij aankoop) en verkoopkosten (de courtage van de makelaar of verkoopbegeleiding, kosten gemaakt voor het regelen van de verkoopdocumentatie zoals de Cédula de Habitabilidad , het Energiecertificaat, de plusvalia municipal etc.);

  • Zijn beide eigenaren ouder dan 65 jaar? Dan betaal je geen IRNR. Investeer je een deel van de opbrengst om een nieuwe woning te kopen, dan kun je extra fiscale korting krijgen.

 

 

Hoe regel ik de teruggave?

 

Je kunt zelf, na installeren van een digitaal certificaat, de teruggave regelen via het invullen van een formulier.

 

Echter raden wij aan om hiervoor een boekhouder in te schakelen die precies weet welke kosten je mag opvoeren zodat je niet het volle pond aan belastinggelden betaalt.

 

Ons advies is om meteen na aankoop een boekhouder in te schakelen die jou kan helpen met de maximale teruggave en fiscale korting mogelijk.  Wat de boekhouder nodig heeft, is een uittreksel van de betaalde belasting. Dit betaalbewijs kun je opvragen bij de administratie-afdeling van de notaris. Vraag de betrokken makelaar om jou hierbij te helpen en/of stem dit zelf even met ze af op de dag van verkoop. Informeer de boekhouder over de dag van de woningoverdracht zodat er tijdig aangifte voor teruggave kan worden gedaan.

 

De woningeigenaren die hun woning via ons verkopen genieten automatisch van fiscaal advies. Wil jij jouw woning verkopen? Laat het ons dan weten. Zit jij binnenkort bij de notaris voor de verkoop van jouw vastgoed in Catalonië en specifiek de Costa Daurada en heb je een boekhouder nodig? Mail dan naar team@casalunya.com . Wij brengen jou dan in contact met een boekhouder die jou hierbij kan helpen, en laten jou weten wat de tarieven zijn. Indien je geholpen wilt worden in het Nederlands dan is dat ook mogelijk. Voordeel van de boekhouder(s) waar wij mee samenwerken is dat de communicatie én in het Nederlands is, de aangiften van afstand kunnen worden gedaan én je ze kunt bezoeken in Tarragona of in Barcelona als je vragen hebt of even iets face-to-face wilt regelen.

Andere blogs

Tarragona
Huis spanje
zee spanje

Blijf up to date

Sluit je aan bij meer dan 500 mensen die twee keer per maand ons advies ontvangen