Delen:

In Spanje staat 24 juni in teken van Sant Joan, een feestdag. Of nou eigenlijk is het de nacht van 23 op 24 juni, waar het feest gedeelte plaats vindt. Namelijk de nacht van Sint Johannes oftewel “La nit de Sant Joan” op z’n Catalaans. Hierbij wordt de kortste zomernacht gevierd. Ook al is die officieel op 21 juni. Dit is dus de Spaanse manier om het welbekende midsømmar te vieren.

 

 

Geschiedenis feestdag Sant Joan

Achter (bijna) elke feestdag zit een rijke geschiedenis, zo ook achter dit van oorsprong katholieke feest. Op 24 juni is namelijk Sant Joan geboren, in Nederland noemen wij hem Sint Johannes. Sint Johannes is beter bekend als Johannes de Doper. Johannes heeft weg vrij gemaakt voor Jezus. Ook is Jezus door Johannes gedoopt in de Jordaan. Daar komt dus ook de naam Johannes de Doper vandaan.

 

 

Zo vier je Sant Joan

In de nacht van 23 tot 24 juni kun je dus overal in heel Catalunya feest vieren. Toch vinden de meeste plaats op het strand. Hier zie je mensen het vieren met familie, vrienden of zelfs onbekenden. Hier wordt dan Cava (of andere alcoholische drankjes zoals Vermut) gedronken. Coca, een soort Catalaans gebak, hoort er ook bij. En overal hoor je en zie je vuurwerk. Hou er daarom ook rekening mee dat deze nacht iets luidruchtiger kan zijn als andere nachten. Onze tip is daarom om lekker mee te gaan feesten.

 

sant joan

 

 

Vuurwerk

Rotjes (petardos) zijn onlosmakelijk met Sant Joan verbonden. Vanaf zo ongeveer een week voor het echte feest, worden ze weer verkocht op speciale verkooppunten. In de dagen voorafgaand aan Sant Joan en ook tijdens het feest zelf, hoor je overal om je heen rotjes. Ook vindt er met Sant Joan een traditionele correfoc plaats, waarbij de mensen letterlijk lopen met vuur.

 

 

24 juni: officieel Sant Joan

 

Officieel is Sant Joan dus op 24 juni. Toch is het die dag rustiger op straat als dat je zou verwachten op een vrije dag. Aangezien de meeste Spanjaarden die dag hun roes aan het uitslapen zijn na een nacht amper slapen. Op 24 juni is dus ook niet elke winkel open, oftewel het is een beetje een doordeweekse zondag.

 

Voor meer informatie over Sant Joan in Tarragona, kijk op Tarragona Turisme of houd onze Instagram in de gaten.

Wij openen deuren voor je

Meer informatie ontdekken

General

Sant Jordi

Sant Jordi, ook wel bekend als Saint George, is een veel gevierde feestdag in Catalonië, Spanje. Op 23 april wordt de dag gevierd. Sant Jordi

➥ MEER LEZEN

Jouw high-end makelaar aan de Costa Daurada

Wil jij een woning kopen in Catalunya en heb jij dat nog nooit gedaan? Download hier het meest complete e-book met daarin alles wat je moet weten!