Delen:

Elk jaar viert Tarragona stad in september het stadsfeest Santa Tecla. Of althans, elk jaar… De afgelopen 2 jaar was er vanwege corona-redenen weinig te beleven. En misschien wel daarom ging het in 2022 helemaal los.

 

Geschiedenis van Santa Tecla

De festiviteiten van Santa Tecla begonnen in 1321, toen de relikwie van de arm van Santa Tecla in de stad Tarragona arriveerde, zoals het verhaal gaat uit Armenië.

In 1370 stelde aartsbisschop Pere Clasquerí de rituele volgorde vastgesteld voor de twee feestdagen, de 22e – Vespers – en de 23e september. De kenmerken van de rituelen worden tot op de dag van vandaag gehandhaafd.

 

Belangrijkste rituelen van het Santa Tecla feest

 

De Volksprocessie of Seguici: verklede dansers, voorstellingen en volksmuzikanten.

 

Castells van Tarragona
De menselijke kastelen: groepen mannen, vrouwen en kinderen die torens tot tien verdiepingen hoog opvoeren.

 

Correfoc

Een correfoc is een Catalaanse folkloristische uiting die letterlijk “vuurloop” betekent. De correfoc vindt vooral plaats tijdens dorpsfeesten, waar colles de diables, groepen verkleed als duivels, met vuurwerk langs toeschouwers rennen of dansen op het ritme van slagwerk. 

De traditie vond haar oorsprong waarschijnlijk in de Middeleeuwen. Het is echter pas sinds de 20e eeuw dat de correfoc zich op deze manier uit. Gedurende de jaren 80 en 90 werden de correfocs steeds populairder en hebben ze zich over het hele Catalaanstalige grondgebied verspreid, zowel in Spanje als in Frankrijk. Het evenement is tegenwoordig een waar spektakel geworden, te vergelijken met grote theatervoorstellingen. 

 

Een kleine indruk

 

We kunnen er lang of kort over praten, maar beelden zeggen meer dan woorden. 

 

Dus bekijk hier de video van dit jaar voor een indruk van dit indrukwekkende feest. 

 

 

Wij openen deuren voor je

Meer informatie ontdekken

General

Sant Jordi

Sant Jordi, ook wel bekend als Saint George, is een veel gevierde feestdag in Catalonië, Spanje. Op 23 april wordt de dag gevierd. Sant Jordi

➥ MEER LEZEN

Jouw high-end makelaar aan de Costa Daurada

Wil jij een woning kopen in Catalunya en heb jij dat nog nooit gedaan? Download hier het meest complete e-book met daarin alles wat je moet weten!