Delen:

Vrijwilligerswerk is dé manier om nieuwe mensen te ontmoeten in Spanje en je netwerk te vergroten. Iets kunnen betekenen voor een ander maakt een verschil in de samenleving. En het maakt jou zelf ook gezonder, vrolijker en relaxter. Je ontdekt nieuwe plekken, blijft actief en voelt je nuttig. Nu alleen nog vrijwilligerswerk in Spanje vinden dat bij je past…

 

Aantal vrijwilligers in Spanje groeit

 

Volgens EPData waren er in 2019 ongeveer 2,7 miljoen vrijwilligers in Spanje, 6,7% meer dan in 2018. Deze gegevens zijn verzameld voor het Platform voor Vrijwilligerswerk in Spanje ter gelegenheid van de Internationale Dag van het Vrijwilligerswerk. Het zijn met name mensen tussen de 35-44 jaar die vrijwilligerswerk doen en 7,5% daarvan is vrouw ten opzichte van 5,9 % man.

Let op: hierin is lang niet al het vrijwilligerswerk meegenomen. Wat denk je van al die gezinnen waar ook aan mantelzorg wordt gedaan, oftewel voor oma of opa wordt gezorgd? Al deze statistieken en gegevens zijn niet meegeteld. Dit verlaagd het percentage en geeft een verkeerde indruk.

 

vrijwilligerswerk doen in spanje

 Foto: Down Tarragona

Vrijwilligersplatforms in Spanje

Tenzij je een tip van iemand krijgt voor een vrijwilligersbaan of hiervoor wordt gevraagd, begint de orientatie op vrijwilligerswerk vooral online. Spanje kent diverse platforms waar vraag en aanbod in de vrijwilligersbranche elkaar kunnen vinden. Hierbij een aantal platformen op een rij waar je een kijkje kunt nemen als je zoekt naar vrijwilligerswerk in Spanje:

HacesFalta

Hacesfalta betekent letterlijk: je bent nodig. Op de website van HacesFalta.org kun je een betaalde baan vinden, vrijwilligerswerk en een donatie doen. Je kunt kiezen uit 3 type vrijwilligerswerk: nationaal, internationaal en virtueel. Stel dat je kiest voor ´presencial´ in plaats van virtueel, dan kun je aangeven welke dagen je beschikbaar bent, of je vrijwilliger wilt zijn voor kinderen of ouderen, of je vrijwilliger wilt zijn op bepaalde momenten of op structurele basis en waar je aan wilt bijdragen.

Manos Unidas

Manos Unidas betekent vrij vertaald: de handen ineen slaan. Deze ONG is die van de Rooms Katholieke Kerk in Spanje. De missie is: strijden tegen honger, ondervoeding, ellende, ziekte, onderontwikkeling en gebrek aan onderwijs. Je kunt een donatie doen, partner worden of vrijwilligerswerker (bekijk hier meer informatie). Er staan geen vacatures op de website, maar je kunt wel een mailtje sturen om te informeren naar de mogelijkheden via voluntariado@manosunidas.org.

 

vrijwilligerswerk in spanje

Foto: Mare Terra

Vrijwilligerswerk in Tarragona

Down Tarragona

De Vereniging Down Tarragona is een non-profitorganisatie, opgericht in 2007 op initiatief van een groep ouders en familieleden in de provincie Tarragona. Doel is om de levenskwaliteit van mensen met het Down-syndroom en andere verstandelijke handicaps te verbeteren en hen te helpen een actief onderdeel van de samenleving te worden.

Als vrijwilliger kun je een faciliterende rol spelen tijdens de bijeenkomsten. Meld je hier aan als vrijwilliger door het contactformulier in te vullen of bekijk meer informatie over Down Tarragona.

Tarraco Salut

In het ziekenhuis Joan 23 zijn vrijwilligers actief ouderen te helpen en te begeleiden in het ziekenhuis. Voor meer informatie bel Tàrraco Salut via telefoonnummer 633 568 399.

Escola de Natura (Mare Terra)

Mare Terra betekent Moeder Aarde in het Catalaans. Mare Terra is een onafhankelijke non-profitorganisatie voor milieubehoud en herstel met als missie om ervoor te zorgen dat de maatschappij zich duurzaam ontwikkeld. Het centrum is in 1993 opgericht en houdt zich bezig met milieu-educatie, natuur, toezicht en controle, bewustmaking en verspreiding en internationale samenwerking.

De Escola de Natura Francolí is als natuurschool een referentiepunt voor ecologie in Tarragona. Voor deze school is Mare Terra altijd op zoek naar vrijwilligers en donaties om te kunnen blijven groeien. 

Meer informatie via de website Mare Terra, adres: C / Francolí, 56-58 in Tarragona, telefoonnummer 977 55 13 00.

 

Hopelijk hebben wij je iets verder geholpen in jouw zoektocht naar vrijwilligerswerk in Tarragona. Weet jij nog meer organisaties die het waard zijn om te benaderen als vrijwilliger? Laat het ons dan gerust weten, dan voegen we het toe aan de lijst!

 

Wij openen deuren voor je

Meer informatie ontdekken

General

Sant Jordi

Sant Jordi, ook wel bekend als Saint George, is een veel gevierde feestdag in Catalonië, Spanje. Op 23 april wordt de dag gevierd. Sant Jordi

➥ MEER LEZEN

Jouw high-end makelaar aan de Costa Daurada

Wil jij een woning kopen in Catalunya en heb jij dat nog nooit gedaan? Download hier het meest complete e-book met daarin alles wat je moet weten!