Delen:

Bij het kopen of erven van een woning in Spanje is de overdrachtsbelasting (in het Spaans: Impuesto sobre transmisiones patrimoniales of kortweg de ITP) over het algemeen de grootste kostenpost. In januari 2022 gaan de kosten hiervoor toenemen verwachten diverse Spaanse juristen. Als referentie voor het berekenen van de belasting wordt namelijk niet meer de kadastrale waarde genomen, maar de marktwaarde. Omdat die vaak hoger uitvalt, is deze verandering fiscaal nadelig voor wie in Spanje een woning koopt of erft omdat je meer belasting betaalt. 

 

Een andere rekensom

“Vroeger was het gebruikelijk dat bij de aankoop van een tweedehandswoning de kadastrale waarde werd vermenigvuldigd met de coëfficiënt, en hierover werd dan de belasting betaald. Het resultaat van die berekening was meestal lager was dan de werkelijke marktwaarde van de woning”, verklaart Xavier López Villaécija, directeur van de afdeling belastingen van het advocatenkantoor Sanahuja Miranda Abogados. “Voortaan wordt de referentiewaarde anders berekend. Voor de rekensom wordt het gemiddelde genomen van de woningen in de zone als referentie voor de marktwaarde van de woning”.

De Spaanse overheid heeft laten weten buitensporig hoge belastingen te willen voorkomen en heeft laten weten dat, zodra de wijzigingen van kracht zijn, er een verminderingsfactor van 0,9 zal worden gebruikt.

Overigens gebruikt Castilla La Mancha sinds 2015 al deze manier van belastingen berekenen.

 

 

 

Meer lezen

Vastgoed in Spanje verkopen: wordt de meerwaardebelasting afgeschaft?

Woning huren of verhuren in Spanje: wie betaalt welke kosten?

Pedro Sánchez zegt huurtoeslag 250 euro per maand toe aan jongeren 

Woning verhuren in Spanje: hoe zit het met de belasting? 

 

Wij openen deuren voor je

Meer informatie ontdekken

General

Sant Jordi

Sant Jordi, ook wel bekend als Saint George, is een veel gevierde feestdag in Catalonië, Spanje. Op 23 april wordt de dag gevierd. Sant Jordi

➥ MEER LEZEN

Jouw high-end makelaar aan de Costa Daurada

Wil jij een woning kopen in Catalunya en heb jij dat nog nooit gedaan? Download hier het meest complete e-book met daarin alles wat je moet weten!